Ortak Akıl Politika Geliştirme Derneği’nden “Tuik Rakamları” Açıklaması: “Düşük Rakamların Tespiti Durumunda Enflasyon…
Ortak Akıl Politika Geliştirme Derneği, “TÜİK tarafından belirlenen enflasyon rakamları, memur maaşlarının belirlenmesinde kullanılan temel referanslardan biridir. Rakamların düşük çıkması durumunda enflasyon rakamları yeniden hesaplanmalı ve bu rakamlar yansıtılmalıdır.” memur ve emekli maaşlarına faiz ve hak birlikte gecikmeli de olsa teslim edilmelidir.Memur ve aylıklara yapılacak fark artışlarının tutarı ise ‘kamu zararı’ çerçevesinde gerekli işlemler yapılmalıdır. en üst makamlardan başlayarak tüm sorumlulardan Kurum tahsilatına yönelik olarak yürütülür.
Ortak Akıl Politika Geliştirme Derneği, enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından TÜİK tarafından açıklanan rakamların doğruluğunun kontrol edilmesi gerektiğine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ‘Fiyat Hareketlerini İzleme Grubu’ ve araştırma komisyonu kurulması gerektiğine ilişkin yazılı açıklama şöyle:
“Türkiye İstatistik Kanunu’na göre resmi istatistiklerin kalitesinin artırılması amacıyla program kapsamında üretilen istatistikler, güvenilirlik, tutarlılık, tarafsızlık, istatistiksel örtüklük, yenilikçilik ve şeffaflık ilkelerine göre hazırlanır ve uygulanır. resmi istatistiklerin gerçeği yansıtması, tarafsız ve eş zamanlı olarak tüm kullanıcılara sunulması Zımnilik ilkesine uyulması, kamunun bilgi edinme hakkının gözetilmesi temel ilkelerdir.
Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati’nin de ifade ettiği gibi kurumların bozulmasının önüne geçilmeli ve herkes onurunu korumak için üzerine düşeni yapmalıdır. Esasen kamu kurumlarının prestijinin korunması, bu kurumlara atanan yetkin ve nitelikli yöneticilerin alacağı karar ve süreçlerle, kurumun bağımsızlığına ilişkin somut uygulamalarla desteklenerek sağlanacaktır. Devlet kurumlarının prestijini ve güvenilirliğini sağlayanlar, öncelikle bu kurumlarda görev yapan yöneticiler ve memurlardır.
TÜİK bünyesinde yürütülecek çalışmalarda, Kurumun bir organı olan İstatistik Kurulu üyeleri ile bağımsız akademisyenler arasından seçilecek bir ‘Fiyat Hareketleri İzleme Grubu’nun yer alması, belirlenecek enflasyon rakamlarının daha güvenli olmasını sağlayacak ve kamuoyundaki soru işaretlerini ortadan kaldıracaktır. Mümkün olabilir.
TÜİK rakamlarının gerçekliği yapılacak idari ve teknik incelemelerle teyit edilmedikçe ve kurumun şeffaflığı sağlanmadıkça bu alandaki tartışmaların önüne geçilmesi güçtür. Kurumun prestij ve güvenilirliğinin yeniden tesis edilebilmesi için oluşturulacak ‘Fiyat Hareketleri İzleme Grubu’ dışında son 5 yıllık fiyat artış hesaplarının denetlenerek, incelenerek ve araştırılarak tüm gerçeklerin ortaya konulması değerli görülmektedir. Bu nedenle TÜİK işlemlerinin doğruluğunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulacak bir Araştırma Kurulu tarafından yapılacak soruşturma ile tespit ve teyit edilmesi gerekmektedir.
Öte yandan TÜİK tarafından belirlenen enflasyon rakamları, memur maaşlarının belirlenmesinde kullanılan temel referanslardan biridir. Soruşturma sonucunda kasten yanlış ve yanıltıcı hesaplar yapıldığı tespit edilirse tüm sorumlular hakkında idari ve disiplin işlemleri başlatılmalıdır. Daha da önemlisi rakamların düşük olduğu tespit edilirse enflasyon rakamları yeniden hesaplanmalı ve bu rakamlar memurlara yansıtılmalı ve aylıkları faizi ile birlikte gecikmeli de olsa hak teslim edilmelidir.
Memur ve emekli aylıklarına yapılacak fark artış tutarının ‘kamu zararı’ çerçevesinde en üst düzey memurlardan başlayarak tüm sorumlulardan tahsili için gerekli işlemler yapılmalıdır.